top of page

Een koude douch heeft heel veel voordelen


 


Een koude douche gaat depressie tegen

Er is natuurlijk een verschil tussen depressief zijn en je down voelen. Maar met cijfers waaruit blijkt dat één op de vier mensen last heeft van een vorm van geestelijke gezondheidstoestand, is het belangrijk dat mensen open staan voor elke vorm van behandeling. Een studie uit 2014, gepubliceerd in het tijdschrift Medical Hypotheses, voorspelde dat een blootstelling van 2-3 minuten aan water van -20°C een groot aantal elektrische impulsen naar de hersenen stuurt, wat een antidepressivum effect zou hebben. Wanneer we onderkoeld raken verplaatst het bloed per direct bloed naar het hoofd en het hart. Hierdoor wordt het niveau van noradrenaline en beta-endorfine in ons bloed verhoogd. Deze verhoging zorgt vervolgens weer voor een beter humeur en de toename van je focus-modus. Dus, een koude douche in de ochtend?


Het helpt bij het verliezen van gewicht

Ben je het zat om elke ochtend de dag te beginnen of te eindigen met een bezoek aan de sportschool en constant nee te moeten zeggen tegen dingen die je eigenlijk heel graag zou willen eten? Zelfs dan kan het elke dag nemen van een koude douche jou helpen. Ons lichaam bestaat uit wit en bruin vet. Het nemen van een koude douche stimuleert de productie van bruin vet in ons lichaam. Het witte vet is het vet dat we hebben opgeslagen als reserve, het bruine vet verbrandt calorieën doordat het ons warm houdt. Wanneer je koud doucht, moet het lichaam harder werken om je lichaam op te warmen, waardoor je dus bruin vet verbrandt.


Het versterkt je immuunsysteem

Zoals benoemd, stimuleert het nemen van een koude douche het lichaam tot opwarmen. Door een koude douche te nemen krijgt het lichaam te maken met acute stress. Deze stress (als het minder dan 2 minuten duurt) zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt uitgedaagd harder te werken, wat er alleen maar voor zorgt dat het sterker wordt. Je raadt het al: een beter immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.


Het verhoogt je libido

Waarschijnlijk denk je eerder aan het feit dat jouw grote vriend onder een koude douche stukken kleiner wordt, maar het blijkt wel je libido te verhogen. Het contact met koud water zorgt namelijk voor een stijging in het testosterongehalte van de man.

Heeft die koude douche vanmorgen er niet voor gezorgd dat je wakker wordt? Dit is waarom je nog steeds moe bent na een volle nacht slapen.


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page